Sesamolie wordt gewonnen uit de zaden van de plant Sesamum indicu. Sesam kan 50 cm lang worden, en heeft witte buisvormige planten en de zaden zijn zeer klein, voor een gram te bekomen, heeft men er 500 nodig. Rijk aan oliezuur en linolzuur en talrijke mineralen zoals fosfor en calcium ,en wordt sinds honderden jaren gebruikt als natuurlijk geneesmiddel . Rijk aan vitamines, met bijzondere verwijzing naar vitamine A, vitamine E en vitamines uit de groep B (B1, B2, B3). Het wordt in het bijzonder beschouwd als een olie die goed is voor de gezondheid, hetzij als voeding, geneesmiddel of cosmetica. De aanwezigheid van antioxidanten, bevordert de houdbaarheid, bestrijdt veroudering en vrije radicalen. Enkele gebruiken van sesamolie voorzien in de taak om ongemak te verminderen, te wijten aan zonnebrand, om de gezichtshuid te verstevigen en om acné te verminderen. Sesamolie wordt beschouwd als nuttig voor een snel genezingsproces en bescherming tegen krassen en schuring, en om huidaandoeningen zoals eczeem te kalmeren.